trešdiena, 2014. gada 7. maijs

Teuvo Tulio

Paldies draugiem, kas atnāk ciemos ar pārtiku un terapeitu, un aizvelk uz bezmaksas (!) Latvijas filmu maratona ietvaros izrādīto filmu par Teuvo Tulio. Es neko par šo te Tulio nezināju, bet tagad dikti gribētu noskatīties kādu viņa filmu.

Kas ir Teuvo Tulio? Diezgan mītiska persona. Vikipēdijā teikts, ka viņa tēvs esot turku un poļu izcelsmes, bet māte - latviešu un persiešu. Puika piedzima 1912. gadā un uzauga Latgalē, vecvecāku audzināts. Viņš domāja, ka tie ir īstie vecāki, un tikai vēlāk uzzināja, kas ir viņa mamma. Mamma uzradās atpakaļ Latgales miestā pēc Tulio vectēva nāves. Tolaik Tulio nemaz vēl nesauca Tulio, viņu sauca Teodors Tugajs, īsi - Fedja. Mamma paņēma 10 gadus veco Fedju un aizveda uz Somiju. Tur viņš nodzīvoja līdz savai nāvei 2000. gadā un ierakstīja savu vārdu Somijas kinovēsturē. Teuvo jaunībā sāka filmēties mēmajās filmās, bet vēlāk pievērsās kinorežijai. Viņa darbu zelta fonds tika radīts 20. gs. 30.- 50. gados. Tulio radīja pavisam 16 filmas un piedzīvoja gan slavu, gan ignoranci. 80. gados somi viņu atklāja no jauna. Tulio kaislīgās, ekspresīvās, iespaidīgās filmas ir neparasta un īpaša somu kino klasikas daļa, kas, starp citu, esot pamatīgi ietekmējusi Aki Kaurismeki.

Latvijā līdz 90. gadiem neviens nezināja, ka Tulio ir dzimis Latvijā. Patiesībā arī tagad to reti kurš zina, un Latgales ciemā, kurā nesen ir uzstādīts piemineklis Tulio, vietējie neizpratnē rausta plecus. Šis fakts ir iekļauts un garšīgi apspēlēts Kristīnes Želves filmā par Tulio, nosaukums "Fedja", kuru tad arī noskatījos 4. maijā. Želve ir uztaisījusi patiesi aizraujošu filmu par Tulio, radoši izmantodama visus (apjomā sāpīgi niecīgos) pierādījumus Teodora eksistencei Latvijā. Kristīne prasmīgi "savelk" kopā mazo Teodoru-Fedju ar Teuvo, Latviju ar Somiju, "tos laikus" ar "šiem laikiem", melnbalto ar krāsaino, uzminamo ar zināmo. Filmā ir pietiekami daudz stāstu (lasi, vārdu), bet šos stāstus padara dzīvus vizuālais - mākoņi, lauki, sejas (gan Latgalē safilmētās, gan sejas Tulio filmās)... Īsāk sakot, iesaku, noskatieties pie izdevības.

Bet es meklēšu izdevību noskatīties kādu Tulio filmu. Grāmatu - rakstu krājumu arī gribētos izlasīt.

Vērts izlasīt:
Kā Fedja kļuva par Teuvo Tulio (raksts Želves blogā)
Tulio par režisoru kļuva jau nomaļajā Latgales sādžā (intervija ar Želvi KDienā sakarā ar rakstu krājumu Fedja. Teodors. Tulio)
Kristīne Želve uzņēmusi filmu par latviešu izcelsmes somu kino režisoru Teuvo Tulio (lietišķs, relatīvi īss, bet diezgan izsmeļošs raksts nra.lv par filmu un saistīto)
Kristīne Želve. Fedja. Teodors. Tulio (īss, koncentrēts rakstiņš KDienā par attiecīgo rakstu krājumu)


Nav komentāru: